Doe een gratis gehoortest om erachter te komen of je een hoorapparaat nodig hebt

Ons gehoor kan vrij gevoelig zijn en helemaal wanneer we plekken bezoeken waar het geluid heel hard kan staan, kan het zijn dat ons gehoor beschadigd. Dat wil iedereen natuurlijk voorkomen, maar in sommige gevallen is dat niet altijd mogelijk. Het kan best zijn dat er door ouderdom, of een andere willekeurige reden, problemen ontstaan aan het gehoor.

Toch betekent dat absoluut niet dat iemand dan nooit meer iets kan horen of voor altijd last heeft van zijn gehoor. In tegendeel zelfs. In deze tekst gaan we kijken wat iemand met gehoorproblemen kan doen om er voor te zorgen dat deze problemen minder worden of zelfs helemaal weg gaan.

Wat te doen bij gehoorproblemen?

Allereerst is het handig om bij gehoorproblemen contact op te nemen met de dokter. Deze kan namelijk aangeven wat er aan de hand is, maar wanneer het zo is dat je gewoon iets minder hoort dan voorheen of wanneer de dokter vermoed dat er problemen zijn aan het gehoor, kom je al gauw bij een audicien terecht. Dat is een persoon die kan helpen bij gehoorproblemen.

Allereerst zal hij dit doen door het gehoor te testen door middel van een gratis hoortest. Tijdens deze gratis hoortest worden verschillende oefeningen gedaan om te meten hoe iemand zijn gehoor is. Dit is bijvoorbeeld door het afspelen van geluiden aan beide kanten waarbij de geteste persoon moet aangeven wat hij hoort en aan welke kant hij dit hoort. Naar aanleiding van deze gratis gehoortest kan de audicien namelijk een rapport opmaken. Hierin vermeld hij wat precies de problemen zijn, maar ook wat hier aan gedaan kan worden. In de meeste gevallen is het namelijk mogelijk om een hoorapparaat te nemen.

Wat is een hoorapparaat?

Een gehoorapparaat kan namelijk een oplossing zijn voor gehoorproblemen en schade. Het is een klein apparaatje wat in of in de omgeving van het oor wordt geplaatst. Vervolgens kan dit apparaatje assisteren bij het gehoor. Hierdoor wordt het mogelijk om een gedeelte, of in sommige gevallen weer alles te horen als voorheen.

Er zijn een hoop verschillende soorten van deze gehoorapparaten en daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een audicien die hier ook verstand van heeft. Hij kan namelijk gezamenlijk met jou kijken welk apparaat het beste passend is, maar ook welke verschillende toepassingen van het apparaat belangrijk zijn om zo tot de beste beslissing te komen.