Haagbeuk

De Haagbeuk, ook wel genoemd als Carpinus betulus, is een snelgroeiende beuk. Hierdoor groeit de haagbeuk snel uit tot een dichtgegroeide haag, die zorgt voor de nodige privacy in uw tuin. De opvallende puntige bladeren van de Haagbeuk hebben duidelijke nerven en de randen van het blad zijn dubbel gezaagd. Een Haagbeuk staat prachtig in diverse tuinen; van stadstuinen tot hele landelijke tuinen. Verder kunt u deze Haagbeuk gebruiken als borderrand, maar ook als een afscheiding.

Voordelen:

Kan op bijna iedere grondsoort
Mooie herfstkleur
De planten lopen in het voorjaar allemaal gelijktijdig uit, dit in tegenstelling tot de Fagus sylvatica waarbij in sommige gevallen ruim een week verschil zit tussen het uitlopen van de ene plant en een andere.

Nadelen:

Verliest gedurende de winter meer blad dan de Fagus sylvatica.

Er is een enorme soortenrijkdom op het gebied van haagplanten. “Haagplanten” is immers niets meer dan een verzamelnaam voor planten die geschikt zijn als haagplant. Wie ervoor kiest een haag van haagbeuken te kopen, kiest voor een zeer gemakkelijke bladverliezende haagplant met mooie geribbelde bladeren, een gemiddelde groeisnelheid en een natuurlijke uitstraling. We noemen deze plant gemakkelijk, omdat er nauwelijks rekening hoeft te worden gehouden met grondsoort, waterbehoefte en zonlicht: de haagbeuk groeit in bijna alle omstandigheden. Op al deze vlakken is de haagbeuk minder kieskeurig dan een beukenhaag. De enige keerzijde van de haagbeuk ten opzichte van de beuk is dat de haagbeuk meer bladeren verliest in de winter.