Voorjaarsbloeiers tegen een winterdip

Genieten van de kleine dingen, makkelijk gezegd, maar niet altijd even makkelijk gedaan. Na een lange koude winter wanneer je je net wil overgeven aan je winterdip, zijn daar de eerste voorjaarsbloeiers die verschijnen in de tuin. De eerste krokussen die door de vorst heen breken om je dag op te fleuren en je een voorproefje te geven op het mooie kleurrijke voorjaar wat in aantocht is. Precies dat zijn de kleine dingen waar ik na een lange winter zo van kan genieten. Maar hoe krijg je in het voorjaar zo’n rijkelijk gevulde tuin met bloemen?

Voorjaarsbollen planten voor de eerste nachtvorst

Vaak denken we in het voorjaar pas weer aan het onderhouden van onze tuin, maar dan is het voor de voorjaarsbloeiers al te laat. Voorjaarsbloeiers hebben namelijk een koude periode nodig voordat deze tot bloei komen. Dus als je in het voorjaar wil genieten van een kleurrijke bloemenpracht, moet je in de herfst nog even onder je warme deken uitkomen om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokusbollen te planten. Het beste plant je de bloembollen wanneer de warme zomerse temperaturen voorbij zijn en de eerst vorst nog niet is ingevallen, september en oktober zijn goede plantmaanden.

Krokussen voor de koude dagen

Er zijn zoveel voorjaarsbloeiers om uit te kiezen, maar voor mij zijn krokussen toch wel de favoriet. Krokussen worden ook wel eens ‘de kusjes van de lente’ genoemd, maar wist je dat je met krokusbollen ook in de herfst en in de winter kleur in je tuin kan aanbrengen?

Er zijn zo’n 120 verschillende krokussen, en één derde van alle krokussen bloeit in de herfst, daarnaast heb je botanische krokussen welke vroeg in het jaar gedurende de winter bloeien en de grootbloemige tuin-krokus die de tuin in het voorjaar versiert. Eenmaal geplant, kunnen de krokusbollen het gehele jaar in de tuin blijven en keren de bloemen elk jaar weer terug. Daarnaast vermeerderen de bollen zich ook jaarlijks dus de bloemenpracht wordt elk jaar groter.

Krokusbollen planten voor bijen

Er zijn niet veel bloemen die de winterse kou kunnen trotseren, maar krokussen beschikken over een soort natuurlijke antivries waardoor ze elke winterse bui aan kunnen. Dus ook in de sneeuw laten de kleurrijke bloemen zich zien, en dit heeft een belangrijke reden. Door het planten van krokusbollen help je namelijk bijen en andere bestuivers overleven. In het vroege voorjaar vliegen de bijen uit en omdat er dan nog weinig bloemen in bloei staan is nectar en stuifmeel zo vroeg in het jaar erg schaars. De krokus is dan een erg belangrijke voedingsbron voor bestuivers en daarnaast zorgen ze voor een kleurrijke tuin waarmee jij je winterdip kan trotseren. Een echte win win situatie.

Krokusbollen zijn vanaf 1 juli weer te koop bij The Blooming Company, net zoals vele andere mooie voorjaarsbloeiers waarmee je jouw tuin in het voorjaar kan omtoveren tot een waar bloemenparadijs.