Wat kan een afwikkelingsbewindvoerder voor jou doen?

Een afwikkelingsbewindvoerder kan je helpen met het afwikkelen van je financiële zaken na bijvoorbeeld echtscheiding, overlijden of werkloosheid. De afwikkelingsbewindvoerder voert alle administratieve en juridische werkzaamheden uit die nodig zijn om alle financiële afspraken na te komen. In dit artikel leg ik uit wat een afwikkelingsbewindvoerder doet en wat hij voor jou kan betekenen.

De werkzaamheden die een afwikkelingsbewindvoerder uitvoert

Voor veel mensen is het onduidelijk welke werkzaamheden nu een afwikkelingsbewindvoerder uitvoert. De afwikkelingsbewindvoerder voert alle administratieve en juridische werkzaamheden uit die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je alles af kunt wikkelen.

De afwikkeling van financiële afspraken na echtscheiding

Als afwikkelingsbewindvoerder heeft hij vaak te maken met een financiële afspraken na een echtscheiding. Vaak gaat de afwikkeling van je pensioen of inkomen dat wordt betaald door het UWV, maar afwikkelingsbewindvoerder kan ook je alimentatie afspraken afhandelen.

Als afwikkelingsbewindvoerder kom je in aanraking met financiële afspraken na overlijden of werkloosheid. Als je bijvoorbeeld een afwikkelingsbewindvoerder inschakelt nadat ik het UWV ben gaan, dan is afwikkeling van een uitkering onderdeel van zijn taak.

Wat kan hij voor jou betekenen?

Een afwikkelingsbewindvoerder mag zonder medewerking of toestemming van de erfgenamen goederen uit de nalatenschap verkopen en de opbrengst ervan verdelen tussen de erfgenamen.

In sommige gevallen krijgt een afwikkelingsbewindvoerder zoveel bevoegdheden dat hij de nalatenschap volledig zelfstandig en naar eigen inzicht kan verdelen. Het benoemen van een executeur/afwikkelingsbewindvoerder kan zo voorkomen dat de boedel onverdeeld blijft.